Τσουρέκι με Άρωμα Παντάν & Τριμμένη Καρύδα

Υλικά:
-
½ φλ. χλιαρό γάλα
-
1 μεγάλο αυγό
-
2 φλ. αλεύρι για τσουρέκι
-
¼ φλ. αλεύρι για κέικ (προαιρετικά, για πιο αφράτο αποτέλεσμα)
-
5 κ.γ. ζάχαρη
-
½ κ.γ. ξηρή μαγιά (ή 15 γρ. φρέσκια)
-
1 κ.γ. πάστα παντάν
-
1½ κ.σ. βούτυρο (μαλακό)
-
1 κ.σ. μαχλέπι (προαιρετικό)
-
1 κ.σ. κακουλέ (προαιρετικό)
-
1 πρέζα αλάτι
Για το φινίρισμα:
-
1 αυγό (για άλειμμα)
-
Τριμμένη καρύδα (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση:
-
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με λίγη από τη ζάχαρη και την αφήνουμε για 10 λεπτά να αφρίσει.
-
Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το βούτυρο, την πάστα και το άρωμα παντάν.
-
Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και προσθέτουμε τα άλευρα, το αλάτι, και αν θέλουμε, το μαχλέπι και το κακουλέ.
-
Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά στο χέρι ή 5 λεπτά στο μίξερ, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
-
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1-1½ ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
-
Πλάθουμε τη ζύμη σε πλεξούδα ή το σχήμα της επιλογής μας και τη μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για άλλα 45-60 λεπτά.
-
Αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με τριμμένη καρύδα.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.