Nian Gao (Chinese New Year Rice Cake)
ΥΛΙΚΑ
455γρ. κολλώδες ρυζάλευρο
4 κ.γ. αλεσμένο τζίντζερ
1/2 κ.γ. αλάτι
355γρ. κομμάτια μπλοκ καστανή ζάχαρη ή ΄ζαχαρη κοκοφοίνικα, ή 2 φλ. συσκευασμένη σκούρα καστανή ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό (370 γρ.)
1 φλ. κονσερβοποιημένο γάλα καρύδας πλήρες σε λιπαρά (225 γρ.)
1 κ.γ. λάδι canola ή οποιοδήποτε ουδέτερο λάδι, συν περισσότερο για το λάδωμα
1 κ.γ. kansui
Kόκκινους χουρμάδες ή αποξηραμένες σταφίδες ή αποξηραμένα μούρα
Εξοπλισμός
μεγάλα μπολ ανάμειξης
κατσαρολάκι
διχτυωτό σουρωτήρι
μεγάλο γουόκ με καπάκι
σχάρα ατμού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε ελαφρά το κολλώδες ρυζάλευρο, το αλεσμένο τζίντζερ και το αλάτι. Αφήνουμε το μπολ στην άκρη.
2. Κόβουμε τα μπλοκ της μαύρης ζάχαρης σε μικρότερα κομμάτια και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε το νερό στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε το νερό να βράσει μέχρι να διαλυθούν τελείως οι πλάκες μαύρης ζάχαρης. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Εάν χρησιμοποιούμε κανονική καστανή ζάχαρη, αυτό θα πρέπει να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά.
3. Μόλις διαλυθούν οι πλάκες ζάχαρης, σβήνουμε τη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το λάδι και το kansui στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τα υγρά να κρυώσουν για 5 με 10 λεπτά.
4. Ανακατεύουμε σταδιακά το υγρό στο μπολ με τα αλεύρια. Προσθέτουμε περίπου 1/3 ζεστού υγρού κάθε φορά και ανακατεύουμε το κουρκούτι πριν προσθέσουμε περισσότερο υγρό.
5. Ανακατεύουμε το κουρκούτι για αρκετά λεπτά, μέχρι να υπάρχουν λίγα μικρά κομμάτια αλεύρι στο κουρκούτι.
6. Τοποθετούμε ένα διχτυωτό σουρωτήρι πάνω από ένα άλλο μπολ και ρίχνουμε το κουρκούτι μέσα από το πλέγμα. Αυτό θα μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τυχόν σβώλους που παραμένουν στο κουρκούτι.
7. Λαδώνουμε ελαφρά μια φόρμα για κέικ ή οποιοδήποτε κυκλικό μεταλλικό ταψί 22 εκ.
8. Ρίχνουμε τη ζύμη. Κρατάμε τη φόρμα του κέικ και χτυπάμε απαλά στον πάγκο αρκετές φορές για να φύγουν τυχόν μικροσκοπικές φυσαλίδες αέρα.
9. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τη φόρμα του κέικ με αλουμινόχαρτο. Δεν είναι απαραίτητο, αλλά βοηθά να διασφαλίσετε ότι το nian gao θα ψηθεί πιο ομαλά στην κορυφή.
10. Τοποθετούμε μια σχάρα στον ατμό μέσα σε ένα μεγάλο γουόκ. Στη συνέχεια, γεμίζουμε το γουόκ με νερό μέχρι να μείνει ένα κενό περίπου 1,5 εκ. μεταξύ της γραμμής νερού και της κορυφής της σχάρας ατμού. Καλύπτουμε το γουόκ με ένα καπάκι και βάζουμε το νερό να βράσει.
11. Μόλις βράσει το νερό, τοποθετούμε προσεκτικά το κέικ στη σχάρα που αχνίζει και σκεπάζουμε με το καπάκι. Μειώνουμε τη φωτιά σε μέτρια. Αφήνουμε το κέικ στον ατμό σε μέτρια φωτιά για 50 λεπτά έως 1 ώρα. Στα μισά της διαδικασίας μαγειρέματος στον ατμό, προσθέτουμε περισσότερο νερό στο γουόκ καθώς το νερό εξατμίζεται με την πάροδο του χρόνου.
12. Για να ελέγξουμε εάν το κέικ είναι έτοιμο, κολλάμε ένα chopstick στο κέντρο του nian gao. Το κέικ πρέπει να φαίνεται καφέ και ελαφρώς ημιδιαφανές. Βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας στο κέντρο του κέικ για διακόσμηση και για να καλύψουμε την τρύπα που κάναμε με το chopstick.
13. Μόλις το nian gao ψηθεί πλήρως, το αφήνουμε να κρυώσει στον πάγκο όλη τη νύχτα. Καλύπτουμε το κέικ (αφού κρυώσει) με αλουμινόχαρτο όλη τη νύχτα.
Τηγάνισμα Nian Gao: Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε το nian gao είναι να το τηγανίσουμε. Μόλις το nian gao σκληρύνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πιο εύκολο να τεμαχιστεί. Κόβουμε το κέικ σε χοντρές φέτες. Τηγανίζουμε το nian gao σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 3 με 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση. Οι πλευρές του κέικ πρέπει να ροδίσουν και να κάνουν φουσκάλες. Μπορούμε επίσης να βουτήξουμε τις φέτες nian gao σε ένα αυγό αν θέλουμε λίγη αλμυρή γεύση. Χτυπάμε ελαφρά 1 αυγό με 1 κ.σ. νερό, ώστε το αυγό να καλύψει ομοιόμορφα το nian gao. Μαγειρεύουμε το nian gao για 3 με 4 λεπτά, αναποδογυρίζοντας μέχρι τη μέση.