Khao Soi Thai Curry Noodle Soup
ΥΛΙΚΑ
2 σπόρους μαύρο κάρδαμο
1,5 κ.σ. σπόρους κόλιανδρου
20 γρ αποξηραμένα τσίλι
1 φακελάκι πάστα κάρυ Lobo khao soi
1 ½ φλ. γάλα καρύδας, συν έξτρα για το τέλος, αν θέλετε
8 τεμάχια μπούτι κοτόπουλου
3 φλ. νερό
3 κ.σ. σάλτσα σόγιας
1 κ.σ. σάλτσα σκουρόχρωμης σόγιας
2-3 κ.γ. σάλτσα ψαριού, προαιρετικά, όσο χρειάζεται
1 κ.γ. ζάχαρη κοκοφοίνικα, ψιλοκομμένη ή καστανή ζάχαρη
350 γρ νούντλς αυγών, χωρισμένα (Μερικά από αυτά τα νούντλς θα χρησιμοποιηθούν για τηγάνισμα ως τραγανά νούντλς από πάνω)
Ψιλοκομμένο κόλιανδρο και/ή φρέσκα κρεμμυδάκια για γαρνίρισμα, προαιρετικά
Toppings
1 λάιμ, κομμένο σε φέτες
¼ φλιτζανιού ψιλοκομμένα ασκαλώνια ή κόκκινο κρεμμύδι
½ φλ. ψιλοκομμένο τουρσί μουστάρδας
Νιφάδες τσίλι, για γεύση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα μύλο καφέ/μπαχαρικών, αλέθουμε τα τσίλι, το μαύρο κάρδαμο και τους σπόρους κόλιανδρου σε σκόνη, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
2. Χτυπάμε για να αναμειχθούν τα αποξηραμένα μπαχαρικά με την έτοιμη πάστα.
Για το ζωμό:
3. Προσθέτουμε ½ φλ. (120 ml) από το γάλα καρύδας και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα της πάστας κάρυ και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ πηχτό και το λάδι καρύδας να αρχίσει να κοχλάζει γύρω από τις άκρες της πάστας.
4. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα καρύδας και ανακατεύουμε να διαλυθεί η πάστα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε νερό, σάλτσα σόγιας, σάλτσα μαύρης σόγιας και ζάχαρη.
5. Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. (Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να ετοιμάσουμε καρυκεύματα και να τηγανίσουμε τα νούντλς.)
6. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε το καρύκευμα, προσθέτοντας περισσότερη σάλτσα ψαριού αν χρειάζεται λίγο περισσότερο αλάτι.
Για τραγανά νούντλς:
7. Κόβουμε τα νούντλς για τηγάνισμα σε περίπου 10 εκ. και στη συνέχεια τηγανίζουμε σε λάδι 176°C (350°F), πιέζοντάς τα προς τα κάτω για να διατηρηθούν βυθισμένα. Μόλις ροδίσουν και έχουν σταματήσει σχεδόν τελείως οι φυσαλίδες, αφαιρούμε από το λάδι και στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
8. Ακριβώς πριν το σερβίρισμα: Βράζουμε τα νούντλς μέχρι να ψηθούν πλήρως - ο χρόνος θα διαφέρει μεταξύ μάρκας και μεγεθών νούντλς. (περίπου 3 λεπτά) Στραγγίζουμε και μοιράζουμε σε μπολ σερβιρίσματος.
Τοποθετήστε 1 ή 2 μπούτια κοτόπουλου στο μπολ και βάζουμε το κάρυ από πάνω.
9. Σερβίρουμε αμέσως με τα toppings της προτίμησής mας.