Homemade Mentsuyu Noodle Soup Base
ΥΛΙΚΑ
½ φλ. σάκε
1⅛ φλ. μίριν
1 φλ. σάλτσα σόγιας
1 κομμάτι kombu (αποξηραμένα φύκια) (5 g, 5 x 5 cm ανά κομμάτι)
1 φλ. katsuobushi (αποξηραμένες νιφάδες παλαμίδας) (για χορτοφάγους/vegan αντικαταστήστε με 2 αποξηραμένα μανιτάρια shiitake)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε ½ φλ. σάκε, 1⅛ φλ. μίριν και 1 φλ. σάλτσα σόγιας.
2. Προσθέτουμε 1 κομμάτι kombu (αποξηραμένα φύκια) και 1 φλιτζάνι katsuobushi (αποξηραμένες νιφάδες παλαμίδας).
3. Φέρνουμε σιγά σιγά σε βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
4. Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
5. Περνάμε το μείγμα από ένα λεπτό κόσκινο.
6. Αυτό το Mentsuyu είναι συμπυκνωμένο. Γενικά, η αναλογία mentsuyu-νερού θα πρέπει να είναι 1:2 για μια σάλτσα ντιπ για κρύα Zaru Soba ή Tanuki Udon και 1:4 για Udon Noodle Soup ή Soba Noodle Soup. Προσαρμόστε τη γεύση της σάλτσας ή του ζωμού της σούπας προσθέτοντας περισσότερο mentsuyu ή νερό.
Συμβουλή: Το να φτιάξετε το Mentsuyu στο σπίτι είναι τόσο εύκολο όσο να συνδυάσετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και να το αφήσετε να σιγοβράσει μέχρι να γίνει μια συμπυκνωμένη σάλτσα. Μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε βαζάκι και να το διατηρήσετε στο ψυγείο έως και ένα μήνα. Η σάλτσα θα σας φανεί χρήσιμη όταν τη χρειάζεστε για να καρυκεύσετε τα αγαπημένα σας πιάτα με νούντλς.