Thai Chilli Lime Fish
ΥΛΙΚΑ
ΨΑΡΙ:
330γρ. λεπτά φιλέτα λευκού ψαριού (~1εκ. πάχος), χωρίς δέρμα, κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια 6εκ. (Μπακαλιάρος, Σολομός, Λαβράκι κ.λπ.)
1/4 κ.γ. αλάτι
1/4 φλ. αλεύρι ρυζιού
2 κ.σ. λάδι τηγανίσματος
ΣΑΛΤΣΑ:
2 κ.σ. σησαμέλαιο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες με ένα μαχαίρι ή 2 κ.γ. πάστα σκόρδου
2 κ.γ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο με ένα μαχαίρι ή 2 κ.γ. πάστα τζίντζερ
1 κ.γ. νιφάδες τσίλι / νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
2 κ.σ. sriracha
2 κ.σ. ελαφριά σάλτσα σόγιας ή σάλτσα ψαριού
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ.νερό
2 κ.σ. χυμό λάιμ
ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΕΣ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ):
2 κ.σ. φύλλα κόλιανδρου/κόλιαντρο
1 κ.σ. μεγάλο κόκκινο τσίλι, κομμένο σε φέτες
Φέτες λάιμ
ΣΕΡΒΙΡΕΤΕ ΜΕ:
Ρύζι επιλογής (γιασεμιού, λευκό, καφέ)
Λαχανικά στον ατμό με ασιατική σάλτσα σουσαμιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πασπαλίζουμε το ψάρι με αλάτι, πασπαλίζουμε με ρυζάλευρο, τινάζουμε το περιττό.
2. Μαγειρεύουμε τα ψάρια - Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρεύουμε το ψάρι μέχρι να ροδίσει από κάθε πλευρά και στη συνέχεια αφαιρούμε σε ένα πιάτο
Χρόνοι μαγειρέματος ψαριών – Λεπτά φιλέτα πάχους 1 εκ: 1 1/2 λεπτό κάθε πλευρά· παχύτερα φιλέτα 1,5 – 1,75 cm / 0,6 – 0,75 cm πάχος 2 λεπτά κάθε πλευρά) ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να είναι 55°C / 130°F. Βγάζουμε το ψάρι σε ένα πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
3. Σοτάρουμε τα αρωματικά – Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το σησαμέλαιο σε μέτρια φωτιά. Μαγειρεύουμε το σκόρδο, το τσίλι και το τζίντζερ μέχρι να ροδίσουν - περίπου 20 δευτερόλεπτα.
4. Προσθέτουμε όλα τα άλλα εκτός από το χυμό λάιμ. Ανακατεύουμε, σιγοβράζουμε και μετά μειώνουμε τη φωτιά μέχρι να ροδίσουν - περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. (Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, προσθέτουμε νερό)
5. Επιστρέφουμε το ψάρι σε σάλτσα, καλύπτοντάς το πλήρως.
6. Σερβίρουμε πάνω από ρύζι ή λαχανικά, με γαρνιτούρες της επιλογής μας!