Pulled Pork
ΥΛΙΚΑ
1,81 κιλά χοιρινή σπάλα
2 κ.σ. λάδι (προαιρετικά αν ψήνονται)
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.σ. τσίλι σε σκόνη
1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη
1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
340,2 g κόλα (όχι διαίτης)
Σάλτσα Bbq για επικάλυψη κρέατος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Αφαιρούμε το περιττό λίπος και κόβουμε το χοιρινό σε 4 κομμάτια.
2. Συνδυάζουμε τα μπαχαρικά σε ένα μικρό μπολ και τρίβουμε όλο το χοιρινό. (Αυτό μπορεί να γίνει το προηγούμενο βράδυ).
3. Σοτάρετε (προαιρετικά): Ζεστάνετε μερικές κ.σ. λάδι σε μια κατσαρόλα ολλανδικού φούρνου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το κρέας και σοτάρετε για λίγα δευτερόλεπτα από όλες τις πλευρές.
Τρόπος Φούρνου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C. Ρίχνουμε κόλα γύρω από το χοιρινό στην κατσαρόλα του ολλανδικού φούρνου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και ψήνουμε για 3 ώρες. Αφαιρούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για άλλες 1-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να ξεκολλήσει εύκολα με ένα πιρούνι. Βγάζουμε από το φούρνο και κόβουμε το κρέας. Ρίχωουμε τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
Μέθοδος Slow Cooker: Τοποθετούμε το χοιρινό σε slow cooker και περιχύνουμε με κόλα. Καλύπτουμε και μαγειρεύουμε σε ΧΑΜΗΛΗ φωτιά (συνιστάται) 8 ώρες ή σε υψηλή θερμοκρασία για 4-5 ώρες, μέχρι το χοιρινό να μαλακώσει και να θρυμματιστεί εύκολα με ένα πιρούνι.
Μέθοδος στιγμιαίας κατσαρόλας: Τοποθετούμε το χοιρινό σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με κόλα. Μαγειρεύουμε σε χειροκίνητο/Υψηλή πίεση για 70 λεπτά. Όταν ο χρονοδιακόπτης ηχεί, αφήνουμε το δοχείο να απελευθερώσει φυσικά την πίεση, περίπου 15 λεπτά περισσότερο. Αφαιρούμεε το καπάκι και ψιλοκόβουμε το κρέας.
Σημειώσεις
- Αναψυκτικό τύπου κόλα: Προσθέτει γλυκύτητα και μαλακώνει το κρέας (η σόδα διαίτης δεν θα έχει τόσο καλά αποτελέσματα). To αναψυκτικό root beer θα ήταν ένα καλό υποκατάστατο. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αναψυκτικό, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα άλλο οξύ, όπως ½ φλιτζάνι μηλόξυδο αναμεμειγμένο με ένα φλιτζάνι χυμό μήλου.
- Αποθηκεύστε το χοιρινό που περισσεύει σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.
- Μέγεθος μερίδας: Αυτή η συνταγή θα δώσει περίπου 2 κιλά μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, αρκετά για περίπου 6 άτομα.
Πώς να το σερβίρετε:
- Σάντουιτς με pulled pork
- Nachos
- Σε tamales, tacos, burritos ή quesadillas
- Ανακατεμένο με ψημένα φασόλια
- Ψωμάκια Bao
*Πέρα από τα καταστήματα μας, εάν βρίσκεστε εντός λεκανοπεδίου Αττικής μπορείτε να προμηθευτείτε τα κατεψυγμένα ψωμάκια bao, αλλά και πολλά άλλα υλικά, μέσω της πλατφόρμας Wolt !*