Τα κάρυ είναι βασικό σε πολλές κουζίνες σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία δεν είναι τόσο παγκοσμίως γνωστή όσο τα ινδικά και ταϊλανδέζικα κάρυ. Και οι δύο κουζίνες προσφέρουν μια συναρπαστική σειρά από πλούσιες γεύσεις, μπαχαρικά και θερμότητα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο κάθε πολιτισμός χρησιμοποιεί συστατικά και μπαχαρικά δημιουργεί ξεχωριστές εμπειρίες. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στις διαφορές μεταξύ των ινδικών και ταϊλανδέζικων κάρι, ακολουθούμενη από μια ανάλυση των δημοφιλών τύπων κάρυ, ταξινομημένα κατά σειρά πικάντικου.




Ινδικά vs Ταυλανδέζικα Κάρυ

Τα ινδικά κάρυ είναι συνήθως πιο ποικίλα σε γεύση, με ένα μείγμα αλεσμένων μπαχαρικών όπως κύμινο, κόλιανδρος, κουρκουμάς και γκαράμ μασάλα, που τους δίνουν έναν βαθύ, γήινο πλούτο. Τα ινδικά κάρυ μπορεί να κυμαίνονται από κρεμώδη, ήπια κόρμα έως φλογερά καυτερά βινταλού, με επίπεδο θερμότητας ανάλογα με την ποσότητα των τσίλι που χρησιμοποιούνται.


Από την άλλη πλευρά, τα ταϊλανδέζικα κάρυ είναι γνωστά για την ισορροπία των αλμυρών, ξινών, γλυκών και πικάντικων γεύσεων. Οι πάστες κάρυ της Ταϊλάνδης παρασκευάζονται συχνά από φρέσκα συστατικά όπως λεμονόχορτο, σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι, σε συνδυασμό με κόκκινες, πράσινες ή κίτρινες πάστες κάρυ. Τα ταϊλανδικά κάρυ περιλαμβάνουν επίσης γάλα καρύδας, το οποίο προσθέτει μια κρεμώδη υφή και γλυκύτητα που εξισσοροπεί τη θερμότητα.




Πάστες Κάρυ: Από το πιο ήπιο έως το πιο καυτερό


1. Korma (Ήπιο)


Προέλευση: Ινδία

Περιγραφή: Το Korma είναι ένα πλούσιο, κρεμώδες κάρυ που παρασκευάζεται με γιαούρτι, κρέμα και αλεσμένους ξηρούς καρπούς, που συχνά περιέχει κοτόπουλο, αρνί ή λαχανικά. Η απαλότητά του προέρχεται από τη χρήση αρωματικών μπαχαρικών όπως το κάρδαμο και η κανέλα, αλλά χωρίς την έντονη θερμότητα που υπάρχει σε άλλα κάρυ.


2. Massaman (Ήπιο)


Προέλευση: Ταϊλάνδη

Περιγραφή: Ένα σχετικά ήπιο ταϊλανδέζικο κάρυ, το Massaman συνδυάζει επιρροές από την ινδική και τη μαλαισιανή κουζίνα. Φτιάχνεται με γάλα καρύδας, καβουρδισμένα φιστίκια και ένα μείγμα μπαχαρικών όπως κανέλα και γαρύφαλλο. Προσφέρει μια πλούσια, γλυκιά γεύση με μια νότα θερμότητας, αλλά δεν είναι εξαιρετικά πικάντικο.


3. Tikka Masala (Μεσαίο)


Προέλευση: Ινδία

Περιγραφή: Το Tikka masala είναι ένα λείο κάρυ με βάση την ντομάτα που περιέχει μαριναρισμένο ψητό κοτόπουλο ή άλλες πρωτεΐνες. Η σάλτσα κάρυ είναι πλούσια, με μέτρια θερμοκρασία και συχνά συνοδεύεται από κρέμα ή γιαούρτι. Είναι γευστικό αλλά όχι υπερβολικά πικάντικο, καθιστώντας το δημοφιλές παγκοσμίως.


4. Κίτρινο κάρυ (Μεσαίο)


Προέλευση: Ταϊλάνδη

Περιγραφή: Το κίτρινο κάρυ είναι φτιαγμένο από βάση κουρκουμά, που του δίνει το χαρακτηριστικό του χρώμα. Η γεύση του είναι ήπια πικάντικη, με ελαφρώς γλυκό τόνο. Συχνά φτιαγμένο με πατάτες, κοτόπουλο ή βοδινό κρέας, είναι ένα από τα πιο ήπια κάρυ της Ταϊλάνδης, ιδανικό για όσους απολαμβάνουν τα πιο ελαφρώς καυτερά πιάτα.


5. Tandoori (Μεσαίο)


Προέλευση: Ινδία

Περιγραφή: Το Tandoori είναι τεχνικά μια μέθοδος μαγειρέματος αντί για κάρυ, αλλά οι γεύσεις είναι τόσο πλούσιες και πικάντικες που συχνά συνδέονται με το κάρυ. Τα κρέατα όπως το κοτόπουλο μαρινάρονται σε ένα μείγμα γιαουρτιού, tandoori masala και διαφόρων μπαχαρικών πριν ψηθούν σε tandoor (πήλινο φούρνο). Είναι ελαφρώς καρυκευμένο, με καπνιστή γεύση από τη διαδικασία του ψησίματος.


6. Panang (Μεσαίο προς καυτερό)


Προέλευση: Ταϊλάνδη

Περιγραφή: Το πανάνγκ κάρυ είναι ένα πλούσιο, ελαφρώς γλυκό ταϊλανδέζικο κάρυ που παρασκευάζεται από πάστα κόκκινου κάρυ, γάλα καρύδας και θρυμματισμένα φιστίκια. Η γεύση του είναι πιο αρωματική και κρεμώδης από άλλα ταϊλανδικά κάρυ, αλλά έχει μέτρια θερμότητα και έχει ελαφρώς πιο πηχτή σύσταση.


7. Rogan Josh (Καυτερό)


Προέλευση: Ινδία

Περιγραφή: Το Rogan josh είναι ένα πικάντικο, πλούσιο κάρυ από το Κασμίρ, με τρυφερό αρνί μαγειρεμένο σε σάλτσα από γιαούρτι, ντομάτες και αρωματικά μπαχαρικά όπως κύμινο, γαρίφαλο και κόλιανδρο. Η θερμότητα σε αυτό το πιάτο είναι αισθητή, αλλά εξισορροπείται από τον πλούτο της σάλτσας.


8. Madras (Καυτερό)


Προέλευση: Ινδία

Περιγραφή: Το κάρυ Madras έχει μια βαθιά, πικάντικη γεύση με σημαντική θερμότητα, χάρη στη χρήση κόκκινων τσίλι και φύλλων κάρυ. Συχνά περιλαμβάνει ταμαρίνδο, που του δίνει μια ξινή νότα, καθιστώντας το ένα τολμηρό, γευστικό πιάτο που κυμαίνεται από καυτερό έως πολύ καυτερό ανάλογα με την προετοιμασία.



9. Κόκκινο κάρυ (Καυτερό)


Προέλευση: Ταϊλάνδη

Περιγραφή: Το κόκκινο κάρυ παρασκευάζεται με αποξηραμένα κόκκινα τσίλι, δίνοντάς του μια δυνατή θερμότητα. Σε συνδυασμό με γάλα καρύδας και βότανα όπως το galangal και το kaffir lime, η γεύση είναι δυνατή και πολύπλοκη. Το κόκκινο κάρυ είναι καυτερό, αλλά η κρεμώδης υφή του γάλακτος καρύδας βοηθά στην ισορροπία του μπαχαρικού.


10. Vindaloo (Πολύ καυτερό)


Προέλευση: Ινδία (Γκόα)

Περιγραφή: Το Vindaloo είναι ένα από τα πιο καυτερά κάρυ στην ινδική κουζίνα. Προέρχεται από ένα πορτογαλικό πιάτο που έφερε στην Γκόα και με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκε σε φλογερό κάρυ με ξύδι, σκόρδο και μεγάλη ποσότητα τσίλι. Είναι γνωστό για την έντονη, πικάντικη γεύση του.



11. Πράσινο κάρυ (Πολύ καυτερό)


Προέλευση: Ταϊλάνδη

Περιγραφή: Το πράσινο κάρυ παρασκευάζεται με φρέσκα πράσινα τσίλι, λεμονόχορτο, σκόρδο και άλλα φρέσκα βότανα που του δίνουν ζωηρό χρώμα και πικάντικη, αρωματική γεύση. Είναι ένα από τα πιο πικάντικα κάρυ της Ταϊλάνδης, που συχνά παρασκευάζεται με κοτόπουλο, βοδινό κρέας ή θαλασσινά και περιλαμβάνει γάλα καρύδας για να εξισορροπεί τη θερμότητα.


Εν κατακλείδι


Τόσο τα ινδικά όσο και τα ταϊλανδέζικα κάρυ προσφέρουν πλούσιες, περίπλοκες γεύσεις και το καθένα έχει το δικό του μοναδικό προφίλ για τη θερμότητα και τα μπαχαρικά. Ενώ τα ινδικά κάρυ μπορεί να κυμαίνονται από την κρεμώδη απαλότητα του korma έως το έντονο του vindaloo, τα ταϊλανδικά κάρυ τείνουν να προσφέρουν μια ισορροπία μπαχαρικών με τη χαρακτηριστική βάση γάλακτος καρύδας. Είτε προτιμάτε τη ζεστασιά και τον πλούτο μπαχαρικών ενός ινδικού κάρυ είτε τον συνδυασμό του καυτερού με το ξινό και το γλυκό ενός ταϊλανδέζικου κάρυ, υπάρχει ένα κάρυ για κάθε γευστική προτίμηση.