Μπορεί να είσαι νέος στην ασιατική κουζίνα, μπορεί να έχεις εντρυφήσει παραπάνω, όμως είμαστε σίγουροι πως αυτά τα προϊόντα δεν τα έχεις ξαναβρεί.

Γ'αυτό λοιπόν μην χάνεις χρόνο!



ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ ΣΟΓΙΑΣ & ΝΤΑΪΚΟΝ [DAIKON] ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ


 Μια υπέροχη σάλτσα ντρέσινγκ που παρασκευάζεται με ανάμειξη σάλτσας σόγιας με 40% τριμμένο daikon, μια ποικιλία από ιαπωνικό ραπανάκι και μια νότα πράσινου shiso. Το τριμμένο daikon προσθέτει μια ζουμερή υφή και μια αναζωογονητική γεύση σε αυτή τη σάλτσα χωρίς λάδι και την κάνει εύκολη στη χρήση. Η τριμμένη σάλτσα ντρέσινγκ daikon συνδυάζεται τέλεια με κρέας καβουριού, σοταρισμένο ψάρι, τόφου και κάθε είδους σαλάτα. Αυτή η σάλτσα ταιριάζει τέλεια  επίσης με ψητά στη σχάρα, όπως η σάλτσα ponzu καθώς και με το χοιρινό tonkatsu.


Γεύση: Μια ελαφριά και δροσερή γεύση με τη ζουμερή υφή του ραπανιού, με τη στρογγυλότητα και το umami της σάλτσας σόγιας.


ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΓΙΟΥΖΟΥ


Αυτό το αλάτι γιούζου παρασκευάζεται από αλμυρό νερό που εξάγεται από ένα λατομείο αλατιού ηλικίας πολλών εκατομμυρίων ετών. Το αλάτι γίνεται πολύ γλυκό και συμπληρώνει τέλεια την ξινή γεύση των φλοιών του μοναδικού εσπεριδοειδούς γιούζου.


Χρήση: Παραδοσιακά αυτό το αλάτι γιούζου χρησιμοποιείται με τεμπούρα και άλλα τηγανητά πιάτα καθώς και επίσης σασίμι. Θα αρωματίσει ελαφρώς τα μαγειρεμένα στον ατμό πιάτα και ζωμούς, όπως μπακαλιάρο στον ατμό αλλά και ένα γουόκ λαχανικών. Θα ταίριαζε επίσης με ψητά πιάτα: κεμπάπ κοτόπουλου ή μοσχάρι, γαρίδες σχάρας ή μπαρμπούνι. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγο σε φρουτοσαλάτες ή παγωτό βανίλια. Το αλάτι Yuzu ταιριάζει επίσης μοναδικά με την τεκίλα.



ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΓΙΑΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟ ΣΚΟΡΔΟ 


Vegan σάλτσα μαύρου σκόρδου, φτιαγμένη από υλικά φυτικής προέλευσης, που παράγονται στον νομό Miyazaki. Περιέχει φυτικό dashi, φτιαγμένο με φύκια kombu και μανιτάρια shiitake. Αυτός ο ζωμός σούπας εντείνει τη γεύση umami των άλλων συστατικών αυτής της σάλτσας όπως το mirin και η σάλτσα σόγιας. Το ωμό μαύρο σκόρδο που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή αυτής της σάλτσας παρήχθη από τον ίδιο τον κατασκευαστή της σάλτσας. Το μαύρο σκόρδο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσθέτει μια νόστιμη ελαφριά ζαχαρώδη γεύση στη σάλτσα.


Γεύση: Δυνατή γεύση με νότες ζαχαρωμένων φρούτων, χαρακτηριστική του μαύρου σκόρδου, πλούσια σε umami και με μεγάλη διάρκεια στο στόμα.


Χρήση: Ούσα πολύ ευέλικτη, η vegan σάλτσα μαύρου σκόρδου είναι το τέλειο καθημερινό καρύκευμα που μπορεί να ενσωματωθεί σε μια ποικιλία πιάτων, όπως τηγανητά πιάτα, σάλτσες και στιφάδο, σε συνδυασμό με σασίμι ή σε μαρινάδες. Για παράδειγμα, αυτή η σάλτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μαρινάρετε το κοτόπουλο πριν το τηγάνισμα ή το μαγείρεμα στη σχάρα, να το ανακατέψετε με ελαιόλαδο για να φτιάξετε μια σάλτσα ντρέσινγκ ή να το αραιώσετε με νερό ή ζωμό για να φτιάξετε ένα ζωμό σούπας.



ΣΤΑΦΥΛΙ ΘΑΛΑΣΣΗΣ "UMI BUDO"


Ονομάζονται «θαλασσινά σταφύλια», τα umi budo είναι φύκια που καλλιεργούνται στα ηλιόλουστα νησιά της Οκινάουα. Είναι γνωστά και ως «πράσινο χαβιάρι» γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα να σκάνε όταν μασώνται όπως το χαβιάρι.

Μπορείτε να απολαύσετε το umi budo όπως είναι με λίγο ξύδι ή σάλτσα σόγιας, ως ορεκτικό με μια μπύρα για παράδειγμα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στις σάλτσες σας για να τους δώσετε μια θαλασσινή φρέσκια γεύση. Είναι νόστιμα πάνω από ρύζι ή με ψωμί και βούτυρο. Ταιριάζουν επίσης πολύ με τα θαλασσινά και ενισχύουν τη γεύση τους.

Οδηγίες: Ξεπλύνετε προσεκτικά πριν τα φάτε και βάλτε τα λίγα λεπτά σε ένα μπολ με νερό. Εάν οι κόκκοι έχουν χάσει τη σφριγηλότητά τους, βάλτε τους 2-3 λεπτά σε γλυκό νερό για να τους επαναφέρετε τη σύστασή τους και καταναλώστε τους εντός τριών ημερών.




ΠΑΣΤΑ ΜΙΣΟ ΜΕ ΣΙΣΟ


Μια πάστα που συνδέεται με το ξύδι, το πράσινο shiso και τη μουστάρδα. Το μίσο είναι ένα από τα κύρια καρυκεύματα της ιαπωνικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται σε σούπες αλλά και σε καρυκεύματα και μαρινάδες.

Το πράσινο shiso είναι ένα φυτό της οικογένειας της μέντας, γνωστό και ως ιαπωνικός βασιλικός.

Γεύση: Η γεύση umami του μίσο σε συνδυασμό με τη δροσερή γεύση του πράσινου shiso έχει ένα διακριτικό  άρωμα που θυμίζει αυτό της μέντας και του κόλιανδρου.

Χρήση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπως η μαγιονέζα με κρεμμύδι, χταπόδι, σουπιά ή καλαμάρι καθώς και με πουλερικά, κόκκινο κρέας ή τηγανητές πατάτες.

Ταιριάζει τέλεια με νούντλς από τη ρίζα κονιάκου και βραστά πιάτα. Σε συνδυασμό με λίγο γιαούρτι, κάνει το τέλειο ντιπ για ωμά λαχανικά.