Τι ακριβώς είναι η σάλτσα στρειδιών?
Όλοι γνωρίζουν για τη σάλτσα σόγιας, τη σάλτσα hoisin και τη σάλτσα ψαριού, αλλά η σάλτσα στρειδιών είναι ελαφρώς πιο μυστηριώδης.
Τι είναι η σάλτσα στρειδιών;
Η σάλτσα Oyster είναι μια πλούσια, σιροπιαστή σάλτσα που χρησιμοποιείται στην κινέζικη κουζίνα. Είναι φτιαγμένη από εκχύλισμα στρειδιών, αλλά παρά το όνομα, δεν έχει καθόλου γεύση ψαριού. Αντίθετα, η σάλτσα στρειδιών έχει μια γήινη, ελαφρώς γλυκιά και αλμυρή γεύση. Είναι ένα μείγμα από βρασμένους χυμούς στρειδιών (που έχουν καραμελώσει), μαζί με αλάτι και ζάχαρη. Μερικές εκδοχές περιλαμβάνουν παχύρρευστη σάλτσα σόγιας με άμυλο καλαμποκιού.
Πιστεύεται ότι εφευρέθηκε εντελώς τυχαία. Το 1888 ο κινέζος Lee Kum Sheung άφησε μια κατσαρόλα με στρείδια να παραβράσει, τόσο που μετατράπηκε σε μια πηχτή καφέ πάστα. Μη θέλοντας να σπαταλήσει μια γεμάτη κατσαρόλα φαγητό , δοκίμασε την πάστα και συνειδητοποίησε ότι το καραμελωμένο παρασκεύασμά του ήταν πλούσιο, εξαιρετικά αλμυρό και πολύ νόστιμο.
Τρόπος χρήσης
Η σάλτσα στρειδιών είναι σκούρα καφέ, σχεδόν μαύρη στο χρώμα και έχει πυκνή σύσταση. Χρησιμοποιείται τόσο σε πιάτα με κρέας όσο και σε πιάτα λαχανικών, κυρίως στην καντονέζικη, ταϊλανδέζικη και βιετναμέζικη κουζίνα. Χρησιμοποιείται καλύτερα για την ανάδειξη άλλων γεύσεων.
Η σάλτσα στρειδιών χρησιμοποιείται απευθείας από το μπουκάλι. Προστίθεται σε άλλες σάλτσες, χρησιμοποιείται ως σάλτσα από μόνη της ή περιχύνεται πάνω από λαχανικά στον ατμό (συχνά κινέζικο μπρόκολο στην καντονέζικη κουζίνα) ως τελευταία πινελιά. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα δίνει πολλή γεύση, οπότε ξεκινήστε με ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού και προσαρμόστε στα δικά σας γούστα. Ο πιο δημοφιλής τρόπος για να ενσωματώσετε τη σάλτσα στρειδιών σε μια συνταγή είναι σε μια σάλτσα stir-fry και σε κοκκινιστά ή μαγειρευτά.
Χορτοφαγική σάλτσα στρειδιών
Εάν είστε χορτοφάγοι ή αλλεργικοί στα οστρακοειδή, είναι διαθέσιμη μια χορτοφαγική εκδοχή που χρησιμοποιεί μανιτάρια αντί για στρείδια. Έχει το ίδιο χρώμα και παρόμοια υφή με την πραγματική. Τα μανιτάρια του δίνουν μια γεύση κρέατος, umami. Θα την βρείτε πατώντας εδώ.
Τρόπος αποθήκευσης
Αφού την ανοίξετε, κρατήστε τη στο ψυγείο. Θα πρέπει να διατηρηθεί έως και ένα χρόνο.